sábado, 13 de marzo de 2010

Trigo, Xulio Ricardo. El Somni de Tarraco

El Somni de Tàrraco de Xulio Ricardo Trigo

Trigo X.R. El Somni de Tàrraco. Barcelona: Edicions 62, 2009. 316 p. ; 24 cm. DL B 34594-2009. ISBN 978-84-297-6211-2.

Començarem amb un llibre d'un autor local, Xulio Ricardo Trigo. Sotsdirector de l'escola de lletres de Tarragona i uns dels dinamitzadors culturals de la ciutat. Vingut de Galícia fa dècades i afincat a Tarragona s'aventura a escriure del món romà i la veritat es que d'aquest viatge al passat romà de la ciutat en surt una novel·la força reeixida.

Entretinguda, recomanable per passar una bona estona, especialment per als tarragonins que de seguida situaran es escenes on passen els aconteixements relatats dins del seu propi mapa mental de la ciutat.

Els punt febles localitzats podríem dir que serien: en algunes ocasions un allargament de frases innecessari que pot fer perdre espontaneïtat als pensaments i diàlegs interiors d'alguns personatges. Alguns referents topogràfics usats, especialment l'ús del denominador geogràfic Montseny (personalment no sé si els romans l'hi anomenaven, però la lògica sembla apuntar cap a que es un topònim posterior); de totes maneres si aquest fet succeeix amb els topònims, s'ha de clarificar que pel que fa a llocs urbans de la Tàrraco romana és una novel·la ben documentada. Alguns personatges trobem que no acaben d'agafar cós, tot i que hi han protagonistes ben definits, hi han personatges secundaris que agrairien un nivell de "perfilament" superior.

En resum, novel·la històrica, d'aventures i acció, que conté algunes reflexions interessants que faran passar una bona estona al lector. És d'aquell tipus especial de llibres i novel·les ideals per fer una parada de lectures més filosòfiques i espesses i descansar la ment (sense caure en lectures excessivament superficials que no ens aportin res).

[Lectura finalitzada l'hivern de 2010]

Fins la propera,

No hay comentarios:

Publicar un comentario