viernes, 19 de marzo de 2010

Calders, Pere. Gaeli i l'home déu.

Gaeli i l'home déu de Pere Calders

Calders, Pere. Gaeli i l'home déu. Ed. especial per a la Caixa d'Estalvis de Catalunya. Barcelona: Edicions 62, 1988. DL B 3315-1988. ISBN 84-297-2754-X.

Aquest llibre va caure per casualitat a les meves mans un diumenge al "mercadillo" de la Catedral de Tarragona. L'havia vist més d'un cop voltant per diferents parades, sempre m'havia cridat l'atenció el títol, però pel que sigui sempre acabava fugint d'estudi i distraient-me en altres assumptes.

Per 1 €, puc dir no sé si mai he fet una compra més bona tenint en compte la relació qualitat de contingut - preu. Qualitat de contingut, perquè per desgràcia aquest és d'aquells llibres que tenen el paper tant àcid, de tan baixa qualitat, que fins i tot et piquen els ulls si te l'acostes massa a la cara. Estranya tradició d'editar en paper de baixa estofa, que convertirà alguns llibres en relíquies intractables en menys de 50 anys.

Que dir d'en Pere Calders que el lector no conegui? Doncs que en aquest llibre potser el sorprendrà. El Calders a vegades tant enigmàtic, tant críptic en algun dels seus Contes de la veritat oculta, ens desvetlla aquí altre cop el seu geni, però de manera més diàfana i propera. Manté un llenguatge culte, uns personatges que voregen el surrealisme i un argument kafkià. personatges ben perfilats, cadascun amb les seves neures particulars van passejant pels diferents capítols de la novel·la. El llenguatge culte de Pere Calders crea diàlegs i citacions que tot i tenir un imaginari (o real) contingut intel·lectual mai deixen enfonsar el lector en l'ensopiment a que algunes vegades porten les novel·les amb excessius girs cultes. En aquest llibre passa el contrari, dins de la seva mirada lleugerament irònica conté reflexions d'alt interés. Magistralment, perquè no te res a veure la manera de mantenir el lector en tensió de d'aquest autor amb la dels bestsellerians actuals, Pere Calders ens fa centrar l'atenció en els seus personatges, en que els succeirà en la següent pàgina, en com durà a terme Gaeli la seva missió d'adoctrinar el poble, d'industrialitzar el seu sentiment religiós i de preparar-lo per a la correcta rebuda de l'home déu soviètic en la època convulsa de la Catalunya revolucionària.

Que més puc dir a part de chapeau mestre Calders!
Gaudiu-lo!

[Acabat de llegir l'hivern de 2010]

No hay comentarios:

Publicar un comentario