domingo, 13 de noviembre de 2011

Etxebarria, L. El contenido del silencio

Etxebarria, L. El contenido del silencio

Novel·la adictiva, capaç d’enganxar-te fins al punt d’acabar les 400 i escaig pàgines que té en 2 dies justos. Al començament tens la sensació de començar una novel·la negra, però de seguida et trobes amb alguns tocs intimistes i emocionals que en molts casos falten en aquests tipus de narracions. Cuidant els detalls psicològics dels personatges l’autora construeix humanitats diferenciades per a cadascun d’ells, Gabriel, Helena, Cordelia... d’una manera peculiar. Perfilant-los d’una vida pròpia que sorprèn ja que la trobem fins i tot en el cas dels personatges més “secundaris” en la història, com Ada , Patricia o Rayco.

Seguint amb la lectura de cop observes que aquesta profunditat que cobren els personatges també es tradueix en la història, les reflexions de Gabriel, les històries d’Helena i especialment els relats de Virgilio confereixen característiques de novel·la històrica a la narració, l’aparició dels nazis a l’escena (lluny de caure en l’estereotipació a que algunes obres d’aquesta temàtica pequen) dota d’una nova intrigant trama a la començada per la desaparició de Cordelia. El tema de les sectes també és àmpliament tractat a la novel·la, basat en diferents agrupacions reals d’aquest tipus (amb algunes notes de necessària ficció), la documentació acurada de l’escriptora sobre els temes històrics i d’actualitat d’aquesta qüestió són un altre aspecte a destacar. En un altre nivell situaríem també les descripcions dels paisatges de les Canàries, fascinants.

En conclusió, obra totalment recomanable, especialment per la profunditat de les reflexions dels personatges, tant a qui agradi la novel·la històrica, com la novel·la negra, com la novel·la més “psicològica”... fins i tot el recomanaria a qui estigués interessat en el tema de les sectes o de les agrupacions “espirituals, religioses, polítiques, etc.” tancades, conté reflexions molt interessants en aquest aspecte. Només puc afegir que és el primer llibre que llegeixo de L. Etxebarria (havia llegit alguns articles de l’autora però encara en cap llibre) i que després del bon regust literari que m’ha deixat segur que no serà l’últim.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

El Contenido del Silencio – Lucía Etxebarria

Novela adictiva, capaz de engancharte hasta el punto de leer las 400 y pico pág. que tiene en 2 días solamente. Al principio tienes la sensación de iniciar la lectura de una novela negra, pero rápidamente encuentras algunos toques intimistas y emocionales que en muchos casos faltan en este tipo de narraciones. Cuidando los detalles psicológicos de los personajes la autora construye humanidades diferenciadas para cada uno de ellos, Gabriel, Helen, Cordelia... de una manera peculiar. Les perfila de una vida propia que sorprende ya que la encontramos hasta en el caso los personajes más “secundarios” en la historia como Ada, Patricia o Rayco.

Siguiendo con la lectura de pronto observas que esta profundidad que cobran los personajes también se traduce en la historia en sí; las reflexiones de Gabriel, las historias de Helena y especialmente los relatos de Virgilio confieren características de novela histórica a la narración, la aparición de los nazis en escena (lejos de caer en la estereotipación de que algunas obras de esta temática pecan) dotan de una nueva intrigante trama a la empezada con la desaparición de Cordelia. El tema de las sectas también es ampliamente tratado en la novela, basado en diferentes agrupaciones reales de este tipo (con algunas notas de necesaria ficción), la documentación de la escritora sobre los temas históricos y de actualidad de esta cuestión es otro aspecto a destacar. En otro nivel situaríamos también las descripciones de los paisajes de Canarias, fascinantes.

En conclusión, obra totalmente recomendable, especialmente por la profundidad de las reflexiones de los personajes, tanto a quién le guste la novela histórica, como la novela negra, como la novela mas “psicológica”... incluso lo recomendaría a quien estuviera interesado en el tema de las sectas o de las agrupaciones “políticas, espirituales, religiosas...” cerradas, contiene descripciones y reflexiones muy interesantes en este aspecto. Solamente me queda decir que es el primer libro que leo de L. Etxebarria (había leído artículos de la autora pero aún ningún libro) y que después del buen sabor literario que me ha quedado seguro que no será el último.

No hay comentarios:

Publicar un comentario